Νατουραλιστική και Ενδοπροσωπική Νοημοσύνη: Picky Eaters

 Πώς τα βγάζουμε πέρα με παιδιά που "δεν τρώνε" ή που προτιμούν να τρώνε ό,τι πιο ανθυγιεινό υπάρχει; 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιβλία ή παιχνίδια για να τα βοηθήσουμε να δουν το φαγητό με άλλο μάτι; 

Πρώτα απ' όλα, η επικοινωνία, η σύνδεση και το μάρκετινγκ έχουν σπουδαίο ρόλο: 

Επικοινωνία

Πολλές φορές, η αντίδραση στο φαγητό έρχεται ως αντίδραση στο πώς επικοινωνούμε και επιβάλλουμε πράγματα εμείς οι γονείς. Τα παιδιά θέλουν να γίνουν αυτόνομα και ανεξάρτητα, οπότε το φαγητό μπορεί κάλλιστα να γίνει ένα πεδίο διαπραγματεύσεων προς την αυτονομία. Δε συμβαίνει πάντα, αλλά συμβαίνει αρκετά συχνά. 

Αλλάξτε τον τρόπο που επικοινωνείτε για το φαγητό και ίσως δείτε διαφορά.
Για παράδειγμα, αντί να πείτε "μα, φάε μια μπουκιά να δοκιμάσεις", που δημιουργεί πίεση, μπορείτε να πείτε "δοκίμασε λίγο κι αν δε σου αρέσει, μπορείς να το βάλεις στη χαρτοπετσέτα", που δημιουργεί μια εναλλακτική διαχείρισης.  

Επίσης, όταν λέει "δε θέλω να το φάω αυτό!", αντί να πείτε αυτό που λέμε όλες οι μαμάδες "μη σώσεις και φας, τι άλλο να κάνω!", μπορείτε να πείτε "καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να δοκιμάζεις νέα πράγματα, όταν είσαι έτοιμος δοκίμασε να βάλεις και αυτό το νέο στρατιωτάκι στο σώμα σου, θα σου δώσει διαφορετικές δυνάμεις από αυτές που σου δίνουν τα άλλα φαγητά που τρως". 

Δείτε σ' αυτή την εικόνα μερικές ακόμα προτάσεις καλής επικοινωνίας: 

Σύνδεση 

Όταν τρώμε όλοι μαζί το πρωινό ή το μεσημεριανό, δημιουργείται μια όμορφη αίσθηση του Μαζί, που βοηθά και στη σωστή σχέση με το φαγητό. 

Επίσης, το να φτιάχνετε μαζί το φαγητό και τα σνακ, βοηθά στο να βλέπει την προετοιμασία τους και να νιώθει την υφή και τη μυρωδιά του, κάτι που ίσως το κάνει και πιο ελκυστικό, μιας και ιντριγκάρει την αίσθηση της πείνας.  


Όταν ετοιμάζετε μαζί κάποιο πιάτο, εξηγείτε το σκεπτικό σας στο πώς βάζετε τρόφιμα, γιατί βάζετε ποικιλία και πώς τα επιλέγετε. Για παράδειγμα, εξηγήστε πώς βοηθούν οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά το σώμα μας. 

 

Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δείχνετε εμπιστοσύνη στο τι θέλει και τι μπορεί να φάει ένα παιδί. Μια ποσότητα ίση με μια χούφτα, μπορεί να είναι αρκετή για ένα παιδικό στομάχι, άσχετα αν εμάς μπορεί να μας φανεί λίγη. 

  


Μάρκετινγκ 

Το πώς παρουσιάζεται το φαγητό, έχει και αυτό μεγάλη σημασία, όπως θα δείτε στις εικόνες παρακάτω: 
















Σχόλια