Γλωσσική Νοημοσύνη: Προτάσεις βιβλίων για παιδιά 2-3 ετών

Τα μικρά παιδιά 2-3 ετών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για μικρές ιστορίες φιλίας, περιπέτειας και εξερεύνησης του κόσμου γύρω τους. Συγκινούνται από ζωάκια, θάλασσα, αγαπημένες στιγμές, όπως γενέθλια, αλλά και απλές, μικρές εξερευνήσεις, π.χ. σε ένα δάσος ή στο χωραφάκι του παππού.

Συνήθως, τις ιστορίες που προτιμούν, θα σας ζητήσουν να τους τις διαβάσετε πολλές, πολλές φορές, την ίδια κιόλας μέρα, οπότε προτιμήστε σταχωμένα βιβλία και όχι χαρτόδετα, με καλή ποιότητα χαρτιού, για να αντέξουν στο χρόνο και στη χρήση. Επίσης, προτιμήστε ιστορίες με μικρές προτασούλες και εύπεπτους, αλλά έξυπνους διαλόγους, με μια δόση χιούμορ, που να κατανοούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Μέσα από την εμπειρία μας στον Καλό Αγωγό από αφηγήσεις σε παιδιά 2-3 ετών, ξεχωρίσαμε τα δικά τους αγαπημένα, που σας προτείνουμε εδώ:

Τικ & Τέλα - Εκδόσεις Ίκαρος

Πηγή εικόνας: elniplex.com

Ο Τικ - ένα χαρούμενο λαγουδάκι - και η Τέλα - ένα ζωηρό ποντικάκι - είναι οι καλύτεροι φίλοι! Η φιλία τους δοκιμάζεται από πολλές περιπέτειες, συγκρούσεις και επανασυνδέσεις και η ιστορία τους έχει απλότητα, ανεμελιά, περιέργεια και αυθορμητισμό. Όπως, ακριβώς, είναι και η σκέψη και ο τρόπος που ζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας! Οι ιστορίες του Τικ και της Τέλα είναι από τις πιο αγαπημένες των μικρών παιδιών και η ποιότητα των βιβλίων είναι εξαιρετική και σαν ποιότητα χαρτιού και χρωμάτων, αλλά και σαν βιβλιοδεσία.
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος οι τίτλοι:
- Το ήσυχο σαλιγκάρι (νέο!)
- Το μπαλόνι
- Ο βατραχάκος
- Η λιμνούλα
- Ο καινούριος φίλος
- Το τέρας
- Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Το σούπερ πατίνι
- Το χιόνι

Σειρά μουσικών βιβλίων με το Ρένο - Εκδόσεις Πατάκη


Πηγή εικόνας: weread.gr

Ο Ρένος μας ταξιδεύει στις μουσικές του κόσμου με έναν τρόπο ανάλαφρο, χιουμοριστικό, απλό και ευρηματικό, που λατρεύουν μικρά και μεγάλα παιδιά! Τα συγκεκριμένα βιβλία τα διαβάζουμε παρέα από 2 μηνών μέχρι και τώρα, σχεδόν 3,5 ετών. Το ίδιο εύκολα και ευχάριστα, όμως, διαβάζονται και από μεγαλύτερα παιδιά, μην πω και ενήλικες!
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη οι τίτλοι:
- Ο Ρένος και η μπάντα
- Ο Ρένος και η τζαζ
- Ο Ρένος και η ροκ
- Ο Ρένος στην όπερα
- Ο Ρένος και η ντίσκο
- Ο Ρένος και ο Μότσαρτ
- Ο Ρένος και ο Βιβάλντι
- Ο Ρένος και η ορχήστρα
- Ο Ρένος και η αφρικάνικη μουσική

Μια πολύ πεινασμένη κάμπια - Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο


Πηγή εικόνας: mammyfesto.com

Η πολυαγαπημένη κάμπια από τον πολυδιαβασμένο Eric Carle, είναι ένα βιβλίο που έχουν διαβάσει εκατομμύρια παιδιά και έχουν αγαπήσει ΠΟΛΥ! Στο Διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολύ υλικό για εκτύπωση, ενώ η εφαρμογή στο tablet (δυστυχώς επί πληρωμή, αλλά αξίζει τον κόπο!) είναι εξαιρετική. Κυκλοφορεί σε βιβλίο με χαρτονένιες σελίδες για πολύ μικρά χεράκια.

Βιβλία με το Νόι - Εκδόσεις Ίκαρος


Πηγή εικόνας: mamasnpapas.gr

Δεν υπάρχει παιδί, που να διαβάσει μια φορά το βιβλίο "Ο Νόι και η Φάλαινα" και να μη μαγευτεί, να μη θέλει να το ξαναδιαβάσει άλλες 200, τουλάχιστον, φορές! Ο μικρός ήρωας μαγεύει με τη μοναξιά του, την ανάγκη του να φροντίσει και να φροντιστεί, να νιώσει κομμάτι της φύσης. Το πρώτο βιβλίο "Ο Νόι και η Φάλαινα" κυκλοφορεί και σε μικρό μέγεθος με χαρτονένιες σελίδες για πολύ μικρά χεράκια.
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος οι τίτλοι:
- Ο Νόι και η Φάλαινα
- Ο Νόι και η Φάλαινα (μικρό)
- Ο Νόι και η Φάλαινα τον Χειμώνα
- Ο Νόι και η Γιαγιά

Βιβλία με τον Όλιβερ και τον Πότερ - Εκδόσεις Ψυχογιός


Πηγή εικόνας: mylittleworld.gr

Ένα βιβλίο για μια όμορφη φιλία, που φέρνει μια ακόμη πιο όμορφη φιλία!
Καλογραμμένο κείμενο και εικονογράφηση, που σε αφήνει να εξερευνήσεις μέσα της.
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός οι τίτλοι:
- Όλιβερ και Πότερ
- Το Πιγκουϊνάκι Χάθηκε

Ο Βασιλιάς Γάτος - Εκδόσεις Key Books


Πηγή εικόνας: www.keybooks.gr

Έρχεται αδελφάκι και θέλετε να προετοιμαστείτε για τις αντιδράσεις του μικρού σας παιδιού; Ο "Βασιλιάς Γάτος" θα σας δώσει μια γεύση καλή! Ο Γάτος είναι ο βασιλιάς του σπιτιού και τα περνά ζάχαρη, πασάς! Τι θα γίνει, όμως, όταν έρθει και ο Σκύλος να μπει στην οικογένεια; Πολλά και έντονα τα συναισθήματα, με ένα πολύ γλυκό φινάλε!

Θέλω Πίσω το Καπέλο μου - Εκδόσεις Κόκκινο


Πηγή εικόνας: www.ekdoseis-kokkino.gr

Εκ πρώτης αναγνώσεως, δεν είναι από τα βιβλία που θα ελκύσουν τον ενήλικα, όμως, τα παιδιά, ανεξαιρέτως, ξετρελαίνονται! Αγαπημένο τους βιβλίο, ειδικά όταν το δραματοποιούν. Αυτό το κρυφτούλι, τα συναρπάζει! Καλή ποιότητα χαρτιού και βιβλιοδεσίας, είναι ένα χαρακτηριστικό των εκδόσεων Κόκκινο.

Πώς να Κρύψεις ένα Λιοντάρι από τη Γιαγιά - Εκδόσεις Ίκαρος


Πηγή εικόνας: www.livingreen.gr

Το βιβλίο αυτό το έχουμε χιλιοδιαβάσει και κάθε φορά γελά με τα καμώματα της γιαγιάς της Έλλης, αλλά και τις προσπάθειες της Έλλης να κρύψει το λιοντάρι της από τη γιαγιά! Από τα πολύ καλογραμμένα παιδικά βιβλία, με πολύ καλή ποιότητα χαρτιού και βιβλιοδεσίας, όπως, άλλωστε, είναι όλα τα παιδικά βιβλία των εκδόσεων Ίκαρος.

Άουτς! - Εκδόσεις Παπαδόπουλος


Πηγή εικόνας: blogs.sch.gr

Ένα μικρό σκαντζοχοιράκι προσπαθεί να βγάλει ό,τι κολλά στα αγκάθια του, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο! Φίλοι του ζωάκια τον συμβουλεύουν, αλλά οι συμβουλές τους μάλλον τον βάζουν σε περισσότερους μπελάδες! Τι θα γίνει, τελικά; Θα καταφέρει να πέσει σε χειμερία νάρκη ο μικρός σκαντζόχοιρος, στη μικρή και βολική του φωλίτσα; Αγαπημένη και πολύ γλυκιά ιστορία!
Το μόνο αρνητικό είναι η βιβλιοδεσία του, που δεν είναι σταχωμένη, αλλά περιοδικού, με καρφίτσα.

Ο Φίλος μου ο Δράκος - Εκδόσεις Νεφέλη


Πηγή εικόνας: www.culturenow.gr

Αυτό το βιβλίο είναι και για μικρά παιδιά, λόγω εικονογράφησης και απλής/μικρής ιστορίας και για μεγαλύτερα παιδιά για μια παιχνιδιάρικη εισαγωγή στην κινέζικη γλώσσα και κουλτούρα. Μια διαφορετική ιστορία που τα παιδιά αγαπούν πολύ!

Το Κουνελάκι Άκουγε - Εκδόσεις Διόπτρα


Πηγή εικόνας: www.clelia.gr

Ένα πολύ απλό παραμύθι με πολύ βαθύ νόημα και για εμάς, τους γονείς και για τα παιδιά.
Με ένα οικείο μοτίβο, μια κατασκευή που χρειάστηκε κόπο να φτιαχτεί, αλλά χάλασε στο δευτερόλεπτο, τα παιδιά συμπάσχουν στην απογοήτευση και την απελπισία του μικρού παιδιού και καταλαβαίνουν πόσο άσχημο είναι να το κάνεις σε άλλους. Απ' την άλλη, οι γονείς μαθαίνουμε να ακούμε το παιδί προσεκτικά, όπως εκείνο έχει ανάγκη και όχι όπως εμείς νομίζουμε πως βοηθάμε.

Τα Πρώτα μου Ζώα - Εκδόσεις Μεταίχμιο


Πηγή εικόνας: www.metaixmio.gr

Όλα τα μικρά παιδάκια έχουν αγάπη στα ζώα! Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει αμέτρητα ζώα, στο περιβάλλον που ζουν, με μια όμορφη και ελκυστική εικονογράφηση, πολύ φιλική για τις μικρές ηλικίες. Οι σελίδες είναι χαρτονένιες και τα παραθυράκια αντέχουν μέχρι 100-200 άνοιξε κλείσε (από προσωπική εμπειρία, χεχε!). 

Σειρά Ανοίγω και Μαθαίνω - Εκδόσεις Ψυχογιός

Πηγή εικόνας: www.tosodakids.gr

Για μένα, προσωπικά, τα καλύτερα βιβλία για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Τα παραθυράκια και οι μικρές ιστοριούλες εντυπώνονται με όμορφο και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να γίνονται διδακτικά. Το παιχνίδι μνήμης στο τέλος, το παίζουμε ξανά και ξανά και ξανά.
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός οι τίτλοι:
- Τα Συναισθήματα
- Η Καλοσύνη

Σειρά Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Larousse - Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη


Πηγή εικόνας: www.public.gr

Με πολύ όμορφη εικονογράφηση, μικρές και απλές προτάσεις, χωρίς να χάνουν κάτι από επιστημονικότητα, και αυτοκόλλητα για αλληλεπίδραση, τα βιβλία αυτά παροτρύνουν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά στην αναζήτηση και εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους.
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη οι τίτλοι:
- Το Σύμπαν
- Οι Καλοί Τρόποι
- Οι Δεινόσαυροι
- Το Σώμα
- Το Αγρόκτημα
- Ο Πλανήτης Γη
- Οι Εποχές
- Οι 5 Αισθήσεις
- Η Θάλασσα
- Από Πού Προέρχεται;

Σχόλια