Παιχνίδια συναισθηματικής νοημοσύνης: Το Θυμόμετρο

 Το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, στη δράση "Εξερευνώντας τα συναισθήματα" για παιδιά γεννημένα το 2017 και το 2018, κάναμε το υπέροχο βιβλίο από εκδόσεις Ηλίβατον "Ο Μεγάλος Θυμός". 


Τα παιδιά έμειναν με το στόμα ανοιχτό, κυρίως τα γεννημένα το 2017 και αναρωτήθηκαν για το συναίσθημα του θυμού. Συζητήσαμε για το πώς επανορθώνουμε και ότι είναι καλύτερη η επανόρθωση από την τιμωρία. 

 Τα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι τόσο άγουρα και εμείς οι γονείς, επίσης, ανώριμοι πολλές φορές να τα διαχειριστούμε. 

 Ωπ, ιδέα! Ας φτιάξουμε ένα "Θυμόμετρο", για να αναγνωρίζουμε οπτικά το πώς αισθανόμαστε! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν! Με έμπνευση από το "Θυμόμετρο" του βιβλίου, φτιάξαμε το δικό μας, ζωγραφίζοντας ένα ηφαίστειο, που στη βάση του είχε χορταράκι και ποταμάκι. Στο ποταμάκι βάλαμε ένα γαλάζιο προσωπάκι για το συναίσθημα της ηρεμίας και στο χορταράκι ένα πράσινο προσωπάκι για το συναίσθημα της χαράς. Στη βάση του ηφαιστείου βάλαμε ένα κίτρινο προσωπάκι για την αίσθηση της ενόχλησης (π.χ. πείνα, κούραση, πονάει η κοιλίτσα κλπ.), στο πάνω μέρος του ηφαιστείου ένα πορτοκαλί προσωπάκι για θυμό, ενώ στην κορυφή, εκεί που πετάγεται η λάβα, βάλαμε ένα κόκκινο εξοργισμένο προσωπάκι για το συναίσθημα της οργής. 


 

Τα παιδιά με ένα μανταλάκι, δείχνουν κάθε φορά, ποιο συναίσθημα νιώθουν. 

Η εξοικείωση με τα συναισθήματα και την αναγνώρισή τους βοηθά πολύ στο επόμενο βήμα: την υγιή διαχείρισή τους.

 

Σχόλια