Νατουραλιστική Νοημοσύνη: Μιλώντας στα μικρά παιδιά για το σεισμό

 Στο Ηράκλειο Κρήτης οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αρκετά δύσκολες για όλους μας, ειδικά για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, που δεν ξέρουν να εξηγήσουν ακριβώς γιατί συμβαίνει ο σεισμός και πώς μπορούν να προστατευθούν. Αντιθέτως, γεμίζουν φόβο και ανασφάλεια. 

Στο άρθρο αυτό θα ήθελα να σας προτείνω ένα υπέροχο βιβλίο από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, τον "Αζδάρ" και να σας παρουσιάσω και κάποιες δραστηριότητες, με στόχο να καταλάβουν τα παιδιά τι είναι ο σεισμός, πώς μπορούν να προστατευθούν και να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα κάθε σεισμού. 

Πηγή εικόνας: politeianet.gr

 

Διαβάζοντας το βιβλίο "Αζδάρ", τα παιδιά προσεγγίζουν μέσα από μια ευχάριστη ιστορία το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Μέσα από τα μπερδέματα και τα ανακατώματα που δημιουργεί ο σεισμός, τα παιδιά χαλαρώνουν, δίνοντας, ταυτόχρονα, μεγαλύτερη προσοχή σ' αυτό που περιγράφεται. Είναι το ιδανικό βιβλίο για να γίνουν δραστηριότητες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν αυτό το φυσικό φαινόμενο. 

Μετά το τέλος της αφήγησης μπορείτε να δημιουργήσετε τα στρώματα της Γης με πλαστελίνη: με κόκκινο φτιάχνετε μια μικρή μπαλίτσα, που συμβολίζει τον εσωτερικό πυρήνα της Γης. Μετά, για τα επόμενα στρώματα, το παιδί "ανοίγει φύλλο" την πλαστελίνη και τυλίγει το προηγούμενο στρώμα Γης. Βάζει, λοιπόν, πορτοκαλί για τον εξωτερικό πυρήνα και μετά κίτρινο για το μανδύα. Αφού τα τυλίξει το ένα μέσα στο άλλο, από πάνω τυλίγει με καφέ πλαστελίνη το φλοιό της Γης. Τέλος, φτιάχνει μια μπλε "κουβέρτα" και τυλίγει τα προηγούμενα, ώστε να δημιουργηθούν οι ωκεανοί και με μικρά κομματάκια πράσινης πλαστελίνης φτιάχνει τα κομμάτια Γης, για να μοιάζει με τον πλανήτη μας, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Αν τυχόν κόψετε τον πλανήτη στα δύο, τα στρώματα της Γης θα φανούν ξεκάθαρα, όπως βλέπετε και στην εικόνα: 

Πηγή εικόνας: playdoughtoplato.com

  Τώρα που έχετε δει τα στρώματα της Γης είναι πιο εύκολο να εξηγήσετε στα παιδιά για το σεισμό. Δείξτε το φλοιό (καφέ πλαστελίνη) και πείτε ότι είναι σαν τσόφλι, σαν φλούδι, που περιβάλλει τον πλανήτη μας. Ο φλοιός δεν είναι ενιαίος, αλλά είναι χωρισμένος σε πλάκες, τις τεκτονικές πλάκες, οι οποίες ταιριάζουν μεταξύ τους σαν παζλ και καλύπτουν την επιφάνεια της Γης. Κάτω απ' το φλοιό και τις τεκτονικές πλάκες, υπάρχει ο μανδύας, ο οποίος είναι υγρός και ρευστός, πολύ θερμός και έχει και πίεση. Γι' αυτό το λόγο, οι τεκτονικές πλάκες κινούνται και συγκρούονται πολλές φορές μεταξύ τους, δημιουργώντας το σεισμό. Ο σεισμός δεν είναι κακός, διότι βοηθά να δημιουργηθούν νέα κομμάτια γης, βουνά και ηφαίστεια.

Για να δούμε μια ωραία (και νόστιμη!) δραστηριότητα για τις τεκτονικές πλάκες: 

Με τετράγωνα μπισκότα και λίγο γιαούρτι (που μπορούμε να προσθέσουμε και χρώμα ζαχαροπλαστικής), έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία για επίδειξη! 

Δείτε τα παραδείγματα στις εικόνες, πώς μπορείτε να εξηγήσετε τις διαφορετικές κινήσεις των τεκτονικών πλακών, για να αντιληφθούν και τα παιδιά πώς μπορούμε να έχουμε και δημιουργία βουνών ή και οροσειρών: 

Πηγή εικόνας: playdoughtoplato.com

Πηγή εικόνας: playdoughtoplato.com

Πηγή εικόνας: playdoughtoplato.com

Πηγή εικόνας: playdoughtoplato.com

Αφού, λοιπόν, εξηγήσουμε πώς δημιουργείται ο σεισμός και τι προκαλεί, ήρθε η ώρα να δούμε αν και κατά πόσο είμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας την ώρα που συμβαίνει ο σεισμός. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινα τουβλάκια ή τουβλάκια Lego, για να πειραματιστείτε. 

Φτιάξτε ένα σπίτι ή μια πολυκατοικία με ξύλινα τουβλάκια μέσα σε ένα ταψάκι και κουνήστε το σαν να γίνεται σεισμός. Στην αρχή κουνήστε απαλά, σαν να θέλετε να δώσετε ένα σεισμό 2-3 Ρίχτερ, για να μην πέσει το σπίτι. Έπειτα, κουνήστε πιο δυνατά, σαν το σεισμό που αισθάνθηκαν τα παιδιά, δηλαδή 5-6 Ρίχτερ και δείτε ότι μπορεί να πέσουν τουβλάκια. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι δεν είχε καλή κατασκευή. Τώρα προσπαθήστε να χτίσετε με τουβλάκια Lego, πιο σταθερό σπίτι, για να καταλάβουν τα παιδιά ότι τα σπίτια που ζουν, συνήθως, είναι αντισεισμικά και χτισμένα με σταθερά και ανθεκτικά υλικά. Παρ' όλ' αυτά, αν ο σεισμός διαρκεί αρκετά, παραπάνω από 15-20 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να αναζητήσουμε ασφάλεια σε ανοιχτό χώρο, αραιοκατοικημένο ή σε ταράτσα σπιτιού, γιατί η μεγάλη διάρκεια του σεισμού δεν εγγυάται ασφάλεια. 

Πηγή εικόνας: thefirstgraderoundup.com

Πηγή εικόνας: thechaosandtheclutter.com

Πηγή εικόνας: thechaosandtheclutter.com

Σαν ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων σχετικά με το σεισμό, αξίζει να ενημερώσετε τα παιδιά ποιες ενέργειες μπορούν να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό, ώστε να είναι ασφαλείς και προστατευμένοι. Εδώ μια εικόνα πολύ χρήσιμη, από την Περιφέρεια Αττικής, φτιαγμένη για παιδιά: 

Πηγή εικόνας: https://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=33028:seismos-enimeronomaste-kai-prostatevomaste-vasikes-energeies-proetoimasias-alla-kai-antidrasis-se-periptosi-seismoy-mnimonia-energeion&catid=574&Itemid=919

Το νου μας στα παιδιά! Εύχομαι να μη συμβεί πιο δυνατός σεισμός και να είμαστε όλοι καλά και ασφαλείς! :)

Σχόλια