Κιναισθητική Νοημοσύνη: Sensory/Messy Play για παιδιά 0-6 μηνών

 Messy Play ή Αισθητηριακό Παιχνίδι; 

Πηγή εικόνας: specialdeliveryforkidz.com
 

Είτε χρησιμοποιηθεί ο ξενόγλωσσος είτε ο ελληνικός όρος, ένα πράγμα εννοείται κυρίως: μια δραστηριότητα που ενεργοποιεί τις αισθήσεις, δηλαδή τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, το στόμα, την αφή, την ισορροπία ή την κίνηση, γενικότερα.

Σύμφωνα με τη θεωρία ανάπτυξης του Jean Piaget, τα παιδιά από τη γέννησή τους έως τα 6 έτη περίπου, περνούν δύο διαφορετικά στάδια ανάπτυξης: το αισθησιο-κινητικό στάδιο (0-2 έτη) και το στάδιο της προ-λογικής νόησης (2-6 έτη). Και στα δύο αυτά στάδια, το παιχνίδι μέσα από την ανακάλυψη και την εξερεύνηση είναι απολύτως εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού.

Μπορείτε να φανταστείτε γιατί, δεν είναι δύσκολο. Το παιδί έως τα 2 έτη χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις για να εξερευνήσει έναν ολοκαίνουριο κόσμο. Το πώς όλα γύρω του μυρίζουν, ακούγονται, μοιάζουν και πώς το ίδιο θα τα γνωρίσει, βοηθά πάρα πολύ τη γνωστική του ανάπτυξη και όχι μόνο. Μαθαίνει πολύ γρήγορα πόση δύναμη χρειάζεται για να σηκώσεις ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι ή αν κάτι έχει απαλή ή τραχιά αίσθηση. 

 Ενισχύει την περιέργεια, την εξερευνητική διάθεση και τη φαντασία 

 Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να κάνεις messy ή sensory play. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, αλλά και τη διάθεση του παιδιού τη δεδομένη στιγμή, το παιχνίδι αλλάζει, μεταμορφώνεται, προσαρμόζεται, αλλά πάντα έχει οφέλη, όπως το παιχνίδι γενικότερα. 

Ελαχιστοποιήστε κινδύνους, φτιάχνοντας χρώματα που μπορούν να φαγωθούν ή χρησιμοποιώντας υλικά που δε θρυμματίζονται (ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ή τραυματισμού). Αφήστε το παιδί να αισθανθεί αυτή την ελευθερία της απουσίας του λάθους, της ενοχής και της ντροπής, αλλά και την ελευθερία να μάθει μέσα από "ανορθόδοξους" τρόπους, ανακαλύπτοντας συσχετισμούς, μοτίβα και λεπτομέρειες. 

Ιδέες για messy play και sensory play για βρέφη 0-6 μηνών 

Τα μικρά βρεφάκια των τριών πρώτων μηνών δεν είναι ακόμα σε θέση να πιάνουν αντικείμενα, ούτε καν να βάζουν στο στόμα ή να τρώνε στερεά τροφή, επομένως τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; 

Αισθητηριακό παιχνίδι σ' αυτή την ηλικία είναι η επαφή με φυσικά υλικά, όπως το ανθρώπινο άγγιγμα με ενυδατική κρεμούλα, τα φιλιά και οι αγκαλιές, αλλά και το ζεστό νεράκι. Μάλιστα, στο μπανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα με διάφορες υφές όσο μεγαλώνει το μωράκι σας, με πολύ απαλό και φιλικό τρόπο και, πάντα, με προσοχή να μην ενοχλείται το μωρό, αλλά να δηλώνει ευχαριστημένο. 

Στο δικό μου μωράκι χρησιμοποιώ αφρώδη τουβλάκια στο μπανάκι, ειδικά τώρα που πλησιάζει τους έξι μήνες και μπορεί και πιάνει αντικείμενα. Πολλές φορές, κάνουμε και messy play στο μπανάκι, με τη φρουτόκρεμα ή την κρέμα ρυζάλευρο που έχει περισσέψει, του τη δίνω να την πάρει μόνο του από το μπολάκι και να τη βάλει στο στόμα. Είναι κάτι που το ευχαριστιέται πολύ, πολύ περισσότερο και την αυτονομία που του προσφέρει, αλλά και εγώ είμαι χαλαρή, γιατί, όπως είναι μες στο μπανάκι, μετά τον καθαρίζω και ούτε γάτα ούτε ζημιά! 

Τα μικρά μωρά μέχρι 6 μηνών ευχαριστιούνται επίσης πολύ το αισθητηριακό παιχνίδι με μελωδίες και ήχους. Προτιμήστε μουσικά βιβλία με απαλούς ήχους από τη φύση, όπως αυτά: 

Πηγή εικόνας: bibliotopia.gr
Πηγή εικόνας: lichnari.gr


Μην ξεχνάτε και τη μαγική επίδραση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης. Οι μυρωδιές της κουζίνας, όπου μαγειρεύεται το φαγητό διεγείρει τις αισθήσεις του μικρού μωρού. Προσέχετε μονάχα ΠΟΛΥ να μην πλησιάζετε με το μωρό στην αγκαλιά την κατσαρόλα, όπου μαγειρεύετε, γιατί είναι πολύ εύκολο να πεταχτεί καυτό νερό ή λάδι και να κάψει το ευαίσθητο και απαλό δέρμα του μωρού. Τέτοιο sensory play να μας λείπει!!! Προσοχή! 

Κάθε φορά που του φτιάχνω τη φρουτόκρεμα, αφήνω το μωρό να γλείψει λιγάκι από τους χυμούς των φρούτων που καθαρίζω, κάτι που περιμένει πώς και πώς κάθε φορά. Τελευταία, αγόρασα και ένα μικρό εξαρτηματάκι, που επιτρέπει να βάζεις μέσα ένα φρουτάκι σε δίχτυ και το μωρό να το κρατά και να το πιπιλίζει, χωρίς φόβο μήπως πνιγεί. Εντάξει, μιλάμε για messy play, το μωρό καλό είναι να έχει πετσέτα από πίσω, γιατί φεύγουν ζουμιά και γίνεται ένας πανικός, αλλά, αν δείτε την ικανοποίηση στο πρόσωπό του, θα πείτε χαλάλι! 

Γενικά, το αισθητηριακό παιχνίδι έχει κυρίως οφέλη για το παιδί και έναν ενήλικα από πίσω να καθαρίζει, αλλά θα μείνουμε στα απίστευτα οφέλη και, κυρίως, στην αυτοπεποίθηση και τη νοημοσύνη που ενισχύει στο παιδί. Κι ένα έξτρα όφελος, που δεν αναφέρεται συχνά, είναι και για το γονιό, γιατί μαθαίνει να εμπιστεύεται το παιδί, να μεγαλώνουν μαζί, με λιγότερο αυστηρό έλεγχο και περισσότερη ελευθερία κι αυτό το όφελος, μακροπρόθεσμα, δημιουργεί μια σταθερή, ασφαλή και δυνατή συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί.

Σχόλια